Katere pojavne oblike herpesa poznamo?

Herpes je ena od precej nadležnih oblik virusnega in izredno nalezljivega obolenja. Pojavita se srbenje in skelenje, sledijo mehurčkaste tvorbe, ki na koncu počijo in izpustijo tekočino. Za njimi ostanejo ranice, ki precej bolijo in se počasi sušijo. Z nastankom kraste nismo več kužni za druge, stanje pa se nato po 8 do 14 dneh končno umiri.

Ko se pri neki osebi pojavi herpes na ustnici, znamo vsi modrovati, da ji je verjetno padla odpornost, ali pa se je poljubljal z drugo osebo, ki mu ga je prenesla. Tudi to seveda drži, a herpes se pojavi še iz drugih razlogov. Dejstvo je, da ne obstaja le ena vrsta herpesa, temveč je pojavnih oblik kar nekaj.

1. Labialni herpes

Ta se pojavi na ustih ter v bližini nosu. Je eden najbolj pogostih in nadležnih. Herpes te vrste izhaja iz virusa Herpes simplex tipa 1. Gre za vrsto herpesa, ki je bila opisana v uvodu tega prispevka in je neka “klasika”, ko je govora o tej bolezni.

Zdravila za virus herpesa ni, prav tako ne za nastali herpes. Preostane samo čakanje na boljše čase, razen v primeru, ko je pojav herpesa bolj obsežen in se ga zdravnik odloči zatreti s posebnimi protivirusnimi zdravili.

2. Genitalni herpes

V tem primeru gre za herpes virusa Herpes simplex tipa 2, ki se pojavi na območju genitalij. Ni nujno, da samo na samih genitalijah, pač pa tudi v neposredni bližini. Genitalni herpes se prenaša s spolnimi odnosi, preservativ pa ni zagotovilo, da se virus ne bi prenesel.

Ta pojavna oblika herpesa je zelo nadležna, saj gre za del telesa, kjer je človek še toliko bolj občutljiv na bolečino. Genitalni herpes prepoznamo po klasičnih mehurčkastih tvorbah, srbenju, skelenju in tudi pekočem občutku pri uriniranju. Simptomi, ki še sodijo poleg, so lahko: otečene bezgavke v dimljah, povečana telesna temperatura, glavobol in boleči sklepi.

Vsekakor pa gre za tip herpesa, ki je še posebej nevaren v obdobju nosečnosti. Med rojevanjem se otrok lahko okuži s herpesom prek neposrednega stika v porodnem kanalu, posledice pa so lahko hude. V primeru, da ima nosečnica v pozni nosečnosti vaginalni herpes, se svetuje porod s carskim rezom.

3. Herpes nasalis

Gre za obliko herpesa, ki se pojavi na nosu. Pojavi se nekoliko pordela in izbočena koža, nakar sledijo podobni znaki, značilni za herpes. Skelenje, srbenje, vodni mehurčki in pekoča bolečina po predrtju le-teh.

4. Herpes corneae

V tem primeru gre za izredno nevarno obliko herpesa, saj pride do okužbe očesne roženice. V najslabšem primeru lahko privede celo do slepote, zato je takojšen obisk zdravnika nujen.

5. Herpetični gingivostomatitis

Pri tej vrsti herpesa pride do okužbe ustne sluznice. V kratkem času se pojavijo plitke razjede, ki so prekrite z rumenkastimi oblogami in rdečim robom. Težave spremlja tudi neprijeten zadah. Za to pojavno obliko herpesa zbolevajo predvsem otroci.

6. Pasavec ali herpes zoster

Herpes, ki ga označujemo z besedo pasavec, povzroča virus Varicela zoster. Omenjeni virus je prisoten predvsem v obdobju otroštva, saj povzroča dobro znano otroško bolezen: norice. Če ne pride do zapletov, se bolezen pozdravi sama, pojavlja pa se večinoma pri starejših osebah, a ne izključno.

Simptom pasavca je značilen pas, sestavljen iz mehurčkastih tvorb na prizadetem delu kože. Obdobje zdravljena traja od 10 do 21 dni.