Herpes med nosečnostjo

By | 15/01/2020

Herpes je precej nadležna težava, ki se navadno pojavi na ustih ali okolici nosu. Gre za virus Herpes simplex, ki miruje v telesu, dokler ne nastanejo ugodne razmere za razvoj herpesa. K temu izdatno pripomorejo stres, bolezni in padec imunskega sistema. Govorimo o herpesu tipa 1. Virus se prenaša z dotikom in je izjemno prenosljiv že v fazi, ko oboleli ne kaže še nobenih znakov, saj se izloča skozi kožo.

Kasneje se pojavita srbečica in skelenje, nakar sledijo mehurčkaste tvorbe polne tekočine, ki počijo in za seboj pustijo boleče razjede. Takšen herpes se zdravi do 2 tedna, zdravila za sam virus pa ni. Ko je enkrat v telesu, ostane tam za vedno. Torej, adijo poljubljanje, pitje iz skupnih kozarcev, uporaba pribora, ki ga uporabljajo tudi drugi itd.

Ali herpes lahko škoduje plodu?

Kar seveda zanima nosečnice, pa je, ali lahko herpes škoduje še nerojenemu otroku. Herpes tipa 1 ne bo škodoval otroku, saj se v večini primerov nahaja na obrazu. Povsem druga zgodba pa je, ko govorimo o herpesu tipa 2, ki pa se pojavi na spolovilih. Gre za genitalni herpes, ki se prenaša s spolnimi odnosi in je kar do 3x pogostejši v fazi nosečnosti.

Ker se virus herpesa prenaša z dotikom, je seveda nevaren za otroka v času, ko ta prehaja skozi porodni kanal. Nosečnicam v takšnih primerih svetujejo rojstvo s carskim rezom. Okužba novorojenčka s herpesom je zelo nevarna, saj lahko pride do herpetične okužbe centralnega živčnega sistema. Virus lahko namreč povzroči trajne nevrološke poškodbe, splav ali okvare ploda.

Genitalni herpes – simptomi in možnosti okužbe

Za genitalni herpes so značilni simptomi: povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v sklepih, otečene bezgavke dimelj in pekoč občutek pri uriniranju. Lahko se zgodi tudi, da oseba nima opisanih simptomov, pa vseeno zboli za genitalnim herpesom. Pozor na pojav skelenja, srbenja in prepoznavnih mehurčkov, ki spustijo tekočino in nadalje ostanejo kot razjeda na koži, vse dokler se ne naredi krasta.

Genitalni herpes se prenaša med spolnim odnosom na več načinov, in sicer preko vaginalnega, oralnega ali analnega spolnega odnosa. Ni nujno, da prenašalec virusa kaže znake obolenja, dovolj je, da virus izloča. Sama uporaba preservativa ni zagotovilo, da se virus herpesa ne bo prenesel. Ta se namreč lahko nahaja izven zaščitenega področja.

Prisotnost virusa herpes simpleks v telesu vam diagnosticira zdravnik. To lahko potrdi z običajnim kliničnim pregledom, pa tudi s testiranjem na prisotnost protiteles. Zdravila za omenjeni virus žal ni, tako kot tudi ne za nastali herpes. Obstajajo pa določena protivirusna zdravila, ki razmnoževanje samega virusa zaustavijo.

Prenos herpesa z matere na novorojenčka

Možnost prenosa herpesa z matere na novorojenčka je bistveno večja, če se ta pri materi pojavi v poznem obdobju nosečnosti. Procentualno obstaja celo tja do 50 % možnosti prenosa v poznejšem obdobju nosečnosti in le 1 % možnosti prenosa v zgodnejši fazi nosečnosti.

V vsakem primeru pa je potrebno dodati, da je treba biti skrajno previden tudi po rojstvu otroka. Če ima mati herpes na področju obraza, naj pri stiku z novorojenčkom uporablja masko za nos in usta. Novorojenčki so v tem obdobju zelo ranljiva bitjeca, zato dodatna previdnost nikakor ni odveč.