Kako se znebiti herpesa?

Načeloma velja, da se herpesa ne znebimo več, ko ga imamo enkrat v sebi. V resnici gre za virus Herpes simplex tipa HSV1, ki ostane v našem telesu za vedno. Pri samem herpesu pa je tako, da lahko traja nekje do 2 tedna, preden v popolnosti izgine.

Seveda obstajajo načini tako za blaženje simptomov kot za preprečevanje nastanka. Ampak nas zanima, kako se ga kar najhitreje znebiti, ko se enkrat pojavi. Spletne strani in forumi so polni različnih nasvetov, kako se spopasti z nadležnim nepridipravom, zato smo spodaj pripravili izbor tistih, ki v boju zoper herpes resnično pomagajo.

1. Česen proti herpesu

Česen je splošno znan kot naravni antibiotik, zato se ga v domači lekarni uporablja za celo vrsto težav. Odlično se izkaže tudi v boju zoper nadležni herpes. Tega naj bi po nastanku uničil v manj kot enem dnevu.

Strok česna pošteno zmečkamo in nato s kašo namažemo po površini kože, ki jo je prizadel herpes. Pustimo delovati približno 10 minut in čez eno uro postopek ponovimo. Malo za šalo, malo zares – pred okužbo bo varen tudi vaš partner, saj bo za poljub verjetno raje počakal na drugo priložnost.

2. Nad herpes s kokosovim oljem

Kokosovo olje deluje močno protivnetno, zato se ga priporoča ob nastanku herpesa. S kokosovim oljem večkrat na dan namažemo prizadeto površino kože in pustimo lavrinski kislini, da opravi svoje.

Lavrinska kislina se namreč zelo dobro izkaže v boju zoper glivična vnetja in okužbe. Gre za naravno maščobno kislino, ki je sicer prisotna v materinem mleku. Za tega pa tako ali tako dobro vemo, da velja za sveti gral zdravja.

3. Uporabite med proti herpesu

Med je pogosto poimenovan kot čudežno živilo, ki je tudi edino na svetu, ki se nikoli ne pokvari. Zdravilen in uporaben je pri mnogih boleznih, tokrat pa ga bomo namazali še na herpes. Med bo hermetično zaprl površino okužene kože, posrkal vlago iz rane in na ta način preprečil bakterijam, da bi se razmnoževale.

Med vsebuje precej glukoze in fruktoze ter minerale, vitamine in encime. Ker eden teh encimov razgrajuje sladkor, v medu povzroča nastajanje vodikovega peroksida. Vodikov peroksid pa je odličen zatiralec in uničevalec različnih klic.

4. Pozor pri prehranjevanju!

Če ne želite še dodatno hraniti nastalega herpesa, se vsekakor izognite določenim živilom. V prvi vrsti se odpovejte hrani, ki vsebuje veliko aminokisline L-arginin. Ta namreč vzpodbuja nastanek herpesa, že nastalega pa drži pri življenju, saj skrbi, da ima dovolj hrane za razmnoževanje. V prvi vrsti se na tem mestu odpovejte čokoladi in vsem vrstam oreščkov.

Ravno nasprotno pa vam bo v pomoč hrana, bogata z aminokislino lizin. Ta namreč preprečuje nastanek herpesa in ima za posledico, da smo nanj precej manj občutljivi. Lizin najdemo v večini zelenjave in sadja, priporočljivo pa je uživati veliko paradižnika, kalčkov, avokada, papaje, manga in hrušk.

Kakorkoli vzamemo, dobro se je prehranjevati z živili, ki so že na splošno poznana kot dobrodejna za našo kožo. Hranila iz teh živil bodo pomagala preprečevati infekcije kože in pospešila regeneracijo. Poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj hrane, bogate z vitaminom C, cinkom in bioflavonoidi.