Razlika med oralnim in genitalnim herpesom

By | 01/04/2020

Herpes generalno delimo na dve vrsti, in sicer na Herpes simplex tipa 1 in Herpes simplex tipa 2. Medtem ko gre pri herpesu tipa 1 za manj invaziven tip herpesa, ki se navadno pojavlja v obliki razjed na ustih in okolici nosu, pa je herpes tipa 2 znan kot genitalni herpes.

Zzdravila za virus herpesa ni in lahko nastalo situacijo le nekoliko blažimo. Virus lahko v telesu miruje več let, preden izbruhne, lahko pa se pojavi tudi večkrat na leto. Medtem ko je pri herpesu tipa 1, ki se pojavi na ustih ali nosu, znano, da se je potrebno izogibati poljubljanju in pitju iz istega kozarca, pa je zgodba pri genitalnem herpesu nekoliko drugačna.

Simptomi okužbe z virusom herpesa

Obe vrsti herpesa sta izjemno nalezljivi in se prenašata z dotikom. Značilni znaki, da gre za herpes, so:

  • skeleč občutek na prizadetem delu kože,
  • srbečica,
  • mehurčkaste tvorbe, ki po predrtju za seboj pustijo boleče ranice.

Herpes tipa 1, za katerega se uporablja izraz oralni herpes, lahko spremljajo še povišana temperatura, vnetje grla in glavobol.

Genitalni herpes in spolni odnosi

Herpes tipa 2, ki se imenuje tudi genitalni herpes pa se pojavlja na področju genitalij (vagina, penis) in v njihovi okolici. Pri herpesu je znano, da se lahko prenaša tudi takrat, ko očitnih znakov pri obolelem ni videti. Virus se namreč izloča skozi kožo in dovolj je že bežen dotik, da se okužimo z njim.

Zmotno je misliti, da se genitalni herpes prenaša samo z dotikom genitalij. Prenaša se lahko tako z oralnim kot vaginalnim in analnim spolnim odnosom. Uporaba kondoma ne zagotavlja varnosti, saj se herpes lahko nahaja na delu telesa, ki z njim ni pokrit.

Nevarnosti genitalnega herpesa med nosečnostjo

Pri herpesu tipa 2 je potrebno vedeti, da je izredno nevaren v situaciji, ko je obolela oseba noseča. Če se genitalni herpes pojavi v začetku nosečnosti sicer niti ne tako zelo kot v primeru, ko se pojavi v kasnejši fazi. S herpesom se namreč lahko okuži novorojenček preko kontakta v porodnem kanalu. Posledice za otroka pa so lahko zelo hude.

Genitalni herpes

Genitalni herpes je še posebej nevaren med nosečnostjo.

Simptomi genitalnega herpesa so dokaj enaki kot pri herpesu tipa 1, lahko pa se pojavijo še otekle bezgavke na področju dimelj. Odsotnost teh simptomov še ne pomeni, da oseba ne more imeti herpesa. Sploh pri nosečnicah je pomembno, da se v fazi pred porodom testirajo na prisotnost genitalnega herpesa. V primeru pozitivnega izvida v pozni fazi nosečnosti se predlaga porod s carskim rezom.

Najpomembnejša je preventiva

Če se morda sprašujete, zakaj herpesa ni moč pozdraviti z antibiotiki, je to zato, ker gre v osnovi za virus, antibiotik pa deluje pri bakterijskih okužbah. V vsakem primeru je najbolje ostati pri preventivi in biti pazljiv, če ima kdo v vaši bližini izražen herpes. Za konec dodajmo še, da se herpes navadno zdravi nekje od 8 do 14 dni.