Kako se zaščititi pred herpesom?

By | 12/03/2020

Herpes je nadležna zadeva, ki nam, kadar se pojavi, krati dneve in noči. Je izredno zoprn, srbeč, pekoč in boleč skupek sprememb, ki se pojavijo na naši koži. Mali vodni mehurčki na koncu počijo, izpustijo tekočino in za seboj pustijo boleče razjede, navadno na ustih ali kje v okolici nosu. V tem primeru gre za herpes tipa 1.

Zdravila, ki bi uničil virus Herpes simpleks, žal ni. Ko se enkrat okužimo z njim, za vedno ostane v našem telesu in čaka na ugoden trenutek za izbruh. Ker gre za virus, za katerega zdravilo ne obstaja, je najpomembneje, da se mu izognemo, če le lahko. V primeru, da se pojavi, pa moramo poskrbeti za to, da bo po ozdravitvi čim dlje ostal nedejaven.

Brez fizičnega kontakta z obolelim

Če ima nekdo v družini herpes, se je potrebno od te osebe fizično distancirati. Ker se herpes prenaša z dotikom, seveda ni priporočljivo poljubljanje, deljenje jedilnega pribora in denimo kozarca.

Vedeti morate, da je herpes izjemno nalezljiv. Zato je dovolj že bežen dotik ali prenos s predmeta, ki je bil v stiku z okuženim.

Recite stresu “NE”

Danes je znano, da se herpes pogosteje pojavi pri osebah, ki so dnevno pod stresom, imajo preveč dela in premalo počivajo. Prav tako na to vplivajo konstantni prepiri in slabovoljnost.

Poskrbite torej za to, da se bodo vaše nakopičene misli in morebitne težave vsaj enkrat na dan razblinile. Odpravite se na daljši sprehod, potelovadite v telovadnici, prepustite se jogi ali meditaciji.

Poskrbite za svoj imunski sistem

Herpes čaka na svojo priložnost in ta se mu pokaže, ko telesu odpove imunski sistem. Naj gre za prehlad, gripo, poškodbo ali katero drugo bolezensko stanje, herpes je vedno pripravljen. Še posebej pozimi poskrbite za vnos zadostne količine vitaminov in mineralov ter za dovolj gibanja na svežem zraku.

Športne aktivnosti v mejah svojih sposobnosti bodo prav tako dodale svoj kamenček v mozaik boja proti herpesu. Tudi pretirano izpostavljanje sončnim žarkom (UV) lahko pripelje do nastanka herpesa, zato je pomembno, da poleti svojo kožo zaščitite s sončno kremo in drugimi ukrepi.

Pazite pri spolnih odnosih

S spolnimi odnosi se prenaša še en herpes, in sicer tisti tipa 2, ki se imenuje tudi genitalni herpes. Ta se nahaja na področju genitalij ali v bližini in je ravno tako prenosljiv kot herpes tipa 1. Je pa ta herpes precej bolj nevaren, še posebej v obdobju nosečnosti, saj lahko okuži otroka skozi porodni kanal.

V primeru, da ima eden od partnerjev na področju spolovil znake herpesa, se je treba spolnih odnosov vzdržati. Tudi kondom ni zagotovilo, da se herpes ne bi prenesel, saj se lahko nahaja na delu telesa, ki ni pokrit z zaščito.